top of page

Čemu služe tate?



Da s djecom vježbaju karate.

Tate također služe

Da se s djecom igraju i druže.

Da dječicu kupaju i paze

Prije spavanja malo se pomaze.

Kada mamu boli glava,

Da je pusti da malo odspava.

Kada je mama tužna

Da joj kaže koliko je svima potrebna i nužna.

Da voli, brine, pomaže i prašta,

Da zajedno s djecom o budućnosti mašta.

Da mu ništa nije teško,

Da svaki problem riješiti zna vješto.

Da svoju obitelj nosi kao kap vode na dlanu,

Da je na raspolaganju i noću i danju.




Koliko je tata važan? Onoliko koliko je snažan! 💪


Iako je feministička borba u punom jeku već stoljećima, mišljenja sam da muškarci ipak mogu sve, ali žene iako mogu - ne trebaju. Zašto bih ja kosila travu kosilicom ili flaksericom ili s motorkom pilila drva? Ne kažem da ne bih mogla. Ali zaista ne trebam. I neću. To radi tata. Onaj od formata. Koji kada je u kući isto tako zna oprati prozore i suđe. Ok, ne pegla i ne stavlja rublje u pranje. Zasto? Jer mu se neda. I ne treba. Kao što se meni neda upravljati kosilicom i motorkom.


A što je s onim radi čega se i naziva tatom?


Postoje očevi. I postoje tate. Otac može biti svatko, ali tata…

Tatom se postaje postepeno. To je proces koji traje i koji se uči. A kad se jednom nauči, svaki dom, svaka kuća, odiše onim pravim mirisom sreće, smijeha, veselja i samo dobrih želja. I to tako i mora biti.

Kada mama pegla, oni su ti koji se igraju s djecom i zabavljaju ih. Kada je mama umorna i iskrade se u sobu da malo odmori, prvi je koji je "otkrije" i odvede djecu u šetnju.

Noćima kada mama krvavih očiju izmjenjuje dvoje klinaca na prsima on je taj koji onog drugog nosi i ušuškava na ramenu dok drugi doji. Iako u 6 kreće na posao.


Nije lako biti majkom, ali i biti tata jednako je izazovno


Kada imaš jedno dijete i ne čini se tako strašno. Pomalo se bojiš očinstva, ali to naravno ne priznaješ javno već više toga prepuštaš mami jer si siguran da one to rade baš kako treba. Tate obično i dalje lagano uživaju u svojim svakodnevnim rutinama. No, već kad imaš dvoje djece, polako se postaje tata i izazov se povećava… A tek kad ih imaš troje, a konačno si polovio kako uspijevati s ovo prvo dvoje, e onda više nemaš baš puno manevarskog prostora i lagano postaješ super tata - iskusan i ne više tako mlad!

Naš tata zamislite usisava, pere prozore, čisti, sprema djecu na spavanje, igra se s njima i kupa ih (čak i više od mame, ups!), i prvi ih je ugledao zajedno s mamom na porodu.

U konačnici, tate služe da mame sačuvaju energiju, da se mame osjećaju lijepo i korisno, da budu odmorne koliko god mogu, i da se malo posvete i sebi.


A kakav je vaš tata? Ili kakve bi vi mame voljele da bude? Pišite nam ...👩‍💻📮





Autorica: Ivana Hrg Matušin,

Jedna sasvim obična mama s tri diplome i troje prekrasne dječice.

Nezasposlena i s viškom kilograma, ali sretna :)

bottom of page