top of page

Zaštita potrošača, što je to?

Razmišljamo li uopće o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda koje kupujemo i koliko nam je to zapravo važno?


Vjerujem da je svakom razumnom čovjeku itekako važno. Mogu primijetiti da sve više potrošača želi znati porijeklo proizvoda, važno nam je od kuda je, da li je uzgojen ekološkim načinom. Ma želimo osobno poznavati i proizvođača kako bi znali porijeklo proizvoda! I Štefa i Maricu ili Antu. Sve njih.

No to ipak nije moguće. I zato postoje institucije koje za nas rade taj posao. Ili?


Zašto o tome uopće razmišljam i što me natjeralo na razmišljanje?


Neki dan mi je pod oko zapeo opoziv jednog proizvoda koji sam pročitala na jednom news portalu. I zapitala se od kuda njima ta informacija? Pa krenula u istraživanje koje je išlo ovako nekako.



Na početnoj web stranici državnog inspektorata RH nema nikakve obavijesti. Bar ne na način da je vidljiva. No ako imate vremena prekopati stranicu i slučajno kliknete ne gumb RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) doći će te i do 'obavijesti za potrošače'. E sad… Moram odmah reći da sam naišla na puno preglednijih amaterskih web stranica no što je ova, a kao profesionalna je. Otvara se popis proizvoda tj. svaki proizvod je zapravo link na dokument. U samom dokumentu vidljivo je o kojem se proizvodu radi, tko je proizvođač ili tvrtka koja proizvod stavlja na tržište i koji je problem s proizvodom. Obavijesti sežu unazad do listopada 2021. godine no ništa prije toga. Ili sam neuka u surfanju po toj stranici ili zaista imaju problem sa programiranjem stranice ali obavijesti starije od listopada ne možete naći . Na toj stranici je ukupno 51 proizvod i, što mi je najtužnije, većina spada u kategoriju 'eko' ili 'organic' i što je najgore, ima i proizvoda za djecu.


Da budemo na čisto ovakve informacije smatram izuzetno korisnim iz razloga što je zdravlje uvijek na prvom mjestu.


No muči me nešto oko cijelog procesa. Informacija je dostupna na web stranici za koju nitko ne zna ili samo rijetki znaju. Ja sam doznala slučajno iz puke znatiželje i vjerojatno viška vremena u tom trenutku.

Onda, što dalje kada je inspekcija obavijestila trgovca da na policama ima 'zdravstveno neispravan ' proizvod? Trgovac zove svakog potrošača koji je to kupio? Sumnjam.

Trgovac obavještava potrošače na neki način da ne konzumiraju takve proizvode? Koje su im obaveze uopće? Kako postupaju u takvim slučajevima? Ili samo sve pometu 'pod tepih' i idemo dalje za profitom? Puno pitanja a nula odgovora. A mi konzumiramo dalje.


Zanima me kako Vi mame gledate na tu situaciju?


Osim stranice državnog inspektorata naišla sam i na stranicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu koja ima nešto bolje korisničko iskustvo no prostora za napredak svakako ima i tu. Linkovi ispod pa ako Vas zanima, klikajte.

Sretno nam bilo!




Autorica: Amadea iz Zagreba, mama dvije curke

bottom of page