top of page

Vesele destinacije u prirodi

Prošli vikend uputili smo se u Gorski kotar u nadi da ćemo uživati u sanjkanju na snijegu. Kako nas je veljača prevrtača iznenadila i dovela nam proljeće u veljači, prognoze o snijegu bile su samo u najvišem gorju.


Naše odredište bilo je mjesto Jasenak planinsko selo smješteno u Jasenačkom krškom polju između Jasenačke kose i Bjelolasice, najviše planine u Gorskom kotaru. Kraj je to koji obiluje prirodnim ljepotama, rubom Jasenačkog polja raste prirodna šuma gorske smreke, a u planini prašumski oblik šume bukve i jele. Neka su mjesta zaštićena: izvor Vrelo i estavela Jezero u Zrnićima kao hidrološki spomenici prirode, a Crkveni lug i cret kao botanički dok je duboko u šumi strogi rezervat Bijele i Samarske stijene.



Na putu do Jasenka zastali smo u Ogulinu i posjetili Ivaninu kuću bajke. Smještena je u drevnom Frankopanskom kaštelu te se sastoji od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice. Ivanina kuća bajke predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Multimedijalna stalna izložba je prilagođena djeci gdje mogu na prilagođenim točkama preslušavati bajke, pogledati video projekcije bajki i još neke druge zanimljive stvari.


U Jasenku smo odsjeli u kući Villa Rustica, rustikalno uređenoj drvenoj kući okruženoj borovom šumom. Bilo je divno probuditi se ujutro i kroz velike drevene prozore kuće ugledati borovu šumu, udahnuti svjež zrak i čuti pjev ptica, kroz prozor prekrasne galerije kuće gledati snijeg i upijati zrake sunca. Kako nas je u subotnje jutro iznenadio snijeg, otišli smo na sanjkanje do padina Bjelolasice te u šetnju do potoka Vrelo. Prekrasno je bilo vidjeti snijegom okupanu borovu šumu i zamišljali smo kako je divno i u proljeće dok bukova šuma procvate te se padinama prospe zelenilo boja.



Nedeljni dan je bio pravi proljetni, suncem okupan, a put nas je odveo na jezero Sabljaci u Ogulinu. Akumulacijsko jezero nastalo na toku Zagorske Mrežnice i jedanaesto jezero po veličini u Hrvatskoj mnogi zovu "ogulinskim morem" (170 ha). Ako ga pogledate s mjesta Prelesja iznad sela Desmerice, zaista vam se čini kao veliki morski zaljev. Na jezeru također možete pronaći kuće za odmor te uživati u prekrasnom pogledu na vodu, uzvisine te čak i najviši vrh stjenovite planine Klek. Šetali smo šetnicom uz jezero te uživali u prekrasnom pogledu i presijavanju zraka sunca na vodi jezera. Uz jezero su dva parkića za djecu i mini drvene kućice iz kojih možete uslikati slatke forografije, te nekoliko molova.


Kraj obiluje planinskim i biciklističkim stazama i ostalim sadržajima za aktivan boravak u prirodi. Za kratki izlet s djecom zadovoljni smo kako smo se proveli te viđenim mjestima i sigurno ćemo se vratiti opet i istraživati nepresušne i neistražene ljepote drage naše zemlje.



Autorica: Anita Juratovac iz Zagreba, dvostruka mama koja uživa u prirodi i fotografiji

bottom of page