top of page

Veliko R - ključ organizacije

Mama? Biti mama? Ja? Kako? Kako ću sve to stići? Stiže li to itko?


To je samo djelić pitanja koja su mi munjevitom brzinom prošla kroz glavu kad sam ugledala dvije

crtice na kućnom testu za utvrđivanje trudnoće. Ja ga volim zvati “trenutak istine”.


Drugi dio mene je vrištao od sreće i plesao pobjednički ples, dok je onaj prvi dio čučnuo u kut kupaonice i čekao da preformans završi kako bismo se, svi skupa, pomalo sabrali.

Vrijeme je…


Mogla bih se zakleti , samo sam trepnula okom, a ta “druga crtica” već je mirno spavala u svom krevetiću. Događao se život , neopisivom brzinom. Već sljedeći trenutak, sjedala sam do svog sina i pitala se, je li postojalo ikad išta prije njega?


Kako je rastao ON, rasle su i obaveze


Kuća, obitelj, dom, posao, prehlade,muž, zubići, prvi rođendan, drugi… Da budem iskrena, uvukla bih ja u sve to i pokoji hobi. Sve ono što se činilo nemogućim za stići prije nego sam postala mama, sad je samo od sebe krenulo. Sve stižem, sve funkcionira i nisam umorna.

Ma koga lažem? Nekad i jesam. Nekad bih samo gledala u zid, ali, zasigurno neću na to trošiti vrijeme koje bih mogla provesti u dječjem parku gurajući ljuljačku pola sata bez prestanka.


Kad povučem crtu, sve moje priče imaju isti nazivnik. Zove se Rokovnik. S velikim R!


On je moja pomoć, moja mala knjižica misli, obaveza, zadataka i kvačica. Kad zapnem ja, djeluje on.

Često volim reći da me on “zakrpa” kad se razletim od silnih želja, obaveza koje svaka mama mora napraviti. Rokovnik mi služi kako bih se što bolje organizirala i rasteretila um od stvari za koje još nije došlo vrijeme.

Navečer, kada stavim sina spavati, kada pospremim kuću od raznih aktivnosti koje su prošle kroz nju toga dana, sjednem, uzmem kemijsku olovku i počnem zapisivati. Zapisujem sve što me čeka sutra - sve čega se sjetim.


Kad ga zatvorim, otiđem na spavanje mirna jer znam da on vodi računa o svemu.

Ja mu tu noć nisam potrebna.


Glava se odmori, baterije se napune i mogu krenuti dalje sa prvim zvukom alarma koji znači početak.




Autorica: Ivona Perušina (32), plesačica iz Dubrovnika, mama sina od 3 godine

bottom of page