top of page

Svibanj - mjesec borbe protiv karcinoma jajnika

Updated: Jun 9, 2021

U svibnju govorimo o važnosti redovitih odlazaka na ginekološke preglede, ranom dijagnosticiranju bolesti i prevenciji istih, ali i o borbi protiv raka jajnika. Rak jajnika jedan je od rijeđih tipova karcinoma kod žena no, nažalost, riječ je o najsmrtonosnoj ginekološkoj bolesti jer se simptomi jako teško i nerijetko prekasno otkrivaju. Zato je ključno ženama skrenuti pažnju na važnost redovitih ginekoloških pregleda i edukaciju o ovoj bolesti.

O ovim smo temama razgovarali s dr. med. specijalisticom ginekologije i opstetricije Ladom Šumilin, članicom stručnog tima liječnika specijalista Poliklinke Aviva iz Zagreba.OM: Za početak nam recite koliko je lako (ili teško) otkriti rak jajnika?

Dr. Šimulin: Nažalost još uvijek ne postoji dijagnostička pretraga za rano otkrivanje karcinoma jajnika. Ženama se preporučuju redovite godišnjekontrole ginekologa koje uključuju klinički pregled i ultrazvuk. Kod nejasnih nalaza i u slučaju pozitivne obiteljske anamneze uz navedene pretrage, savjetuje se i vaginalni color-Doppler ultrazvuk i određivanje tumorskih markera iz krvi. U prvom redu se to odnosi na tumorski marker Ca 125. Pretraga se može proširiti i određivanjem drugih tumorskih biljega poput CEA, Ca 19-9, AFP, βHCG. Odnedavno se uz navedene markere određuju HE 4 i ROMA indeks. Definitivna dijagnoza kod perzisitrajućih suspektnih tvorbi, uspostavlja se tek nakon operativnog zahvata, laparoskopije ili klasične laparotomije, patohistološkom analizom dobivenog tkiva jajnika.


OM: Postoje li simptomi ili znakovi po kojima bi žena mogla pretpostaviti da postoji mogućnost oboljenja?

Dr. Šimulin: Simptomi koji bi mogli upućivati na karcinom jajnika su nespecifični. Pacijentice se često žale na osjećaj napuhnutosti, pritisak u donjem dijelu trbuha, gubitak energije, učestalo mokrenje, promjene pražnjenja stolice od proljeva do zatvora, smanjen apetit, praćen mučninom i žgaravicom. Kod uznapredovalih stadija bolesti dolazi do izraženog gubitka na težini, kaheksije, ascitesa. Nerijetko su pacijentice asimptomatske, pa se tumor otkriva slučajno na rutinskom godišnjem pregledu.


OM: U kojoj dobi je žena u najvećem riziku od oboljenja raka jajnika?

Dr. Šimulin: Karcinom jajnika je relativno rijedak tumor, ali zbog izrazite agresivnosti je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti u odnosu na sve ostale ginekološke i druge tumore. Najveća incidencija zloćudnih tumora jajnika je između 55. i 65. te godine života. Karcinom jajnika kod žena u postmenopauzi je uglavnom porijeklom iz epitelnih stanice. Zloćudni tumori se mogu pojaviti i kod mladih djevojaka prije 25-te godine života i potječu iz spolnih stanica. Imaju izuzetni lošu prognozu, ali su veoma rijetki.


OM: Što je najvažnije učiniti kada pacijentice prvi put saznaju za tešku dijagnozu, na koji ih način ohrabrujete?

Dr. Šimulin: Kod postavljanja sumnje na zloćudni tumor, pacijentice se upućuje na daljnju obradu u kliniku, koja uključuje niz pretraga MR, CT, PET-CT, cistoskopiju, rektoskopiju da bi se utvrdila proširenost bolesti, tj. zahvaćenost okolnih i udaljenih organa. Uz današnje suvremene protokole liječenja, znatno se poboljšala prognoza bolesti. Podrobnim objašnjenjem nastojimo pacijentici iznijeti sve informacije o ranim i uznapredovalim stadijima bolesti, mogućim uzrocima, načinu dijagnosticiranja, pojasniti sve dostupne suvremene terapijske mogućnosti i na taj način je ohrabriti u daljnjoj predstojećoj obradi i liječenju.
OM: Kako žene mogu znati da im je potreban hitan ginekološki pregled?

Dr. Šimulin: Simptomi koji upućuju na potrebu hitnog ginekološkog pregleda su nepravilnosti menstrualnog ciklusa, neuubičajena bolnost za vrijeme menstruacije ali i između ciklusa, kod mlađih žena, te krvarenje u postmenopauzi kod starijih žena. Nadalje, porast opsega trbuha, neobjašnjiv gubitak težine simptomi su koji bi mogli ukazivati na uznapredovali stadij zloćudnog tumora jajnika i zahtijevaju promptni odlazak ginekologu.


OM: Koliko je PAPA test važan u ranom otkrivanju bilo koje bolesti

Dr. Šimulin: PAPA test je prvenstveno dijagnostički test za rano otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice i dio je nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice. Kod postmenopauzalnih žena postojanje endometralnih stanica u PAPA testu može ukazati na potencijalno zloćudne promjene u stanicama endometrija. Veoma rijetko se kod raka jajovoda u PAPA testu nalaze atipične stanice, ali se iz njihove prisutnosti ne može zaključiti njihovo porijeklo. PAPA test nije detekcijska metoda za otkrivanje karcinoma jajnika ni jajovoda, što znači da uredna vrijednost PAPA tesa ne isključuje postojanje tumora na tim organima.


OM: Koliko bi često žene trebale odlaziti na kontrolne preglede kod ginekologa?

Dr. Šimulin: Budući da za rak jajnika nema organizirnog probira, tj. ranog dijagnostičkog testa iznimno je važno naglasiti važnost redovitih godišnjih ginekoloških pregleda. Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja. Žene sa opterećenom obiteljskom anamnezom tj. prisustvom raka dojke i jajnika u više bliskih članica obitelji potrebno je informirati o važnosti genetskog testiranja na mutacija BRCA 1 i BRCA2 gena radi planiranja daljnjeg praćenja i provođenja dijagnostičkih metoda, u cilju ranog otkrivanja i liječenja tumora.


OM: Koji su to problemi s kojima Vam se pacijentice najčešće javljaju?

Dr. Šimulin: Problemi zbog kojih se pacijentice najčešće obraćaju ginekologu ovise o njihovoj dobi. Kod mladih djevojaka to su nepravilnosti menstrualnog ciklusa (učestale menstruacije ili izostanak menstruacije), nerijetko praćene pogoršanjem tena i naglašenom dlakavošću. Najčešći razlozi dolaska ginekologu spolno aktivnih žena u reproduktivnom razdoblju su izostanak menstruacije zbog trudnoće i problemi vezani uz stupanje u spolne odnose poput iscjetka , svrbeži, bolnosti u području vanjskog spolovila. Kod žena u menopauzi česta su nepravilna, produljena krvarenja koja zahtijevaju pregled i obradu ginekologa. Kod svake nerazjašnjene bolnosti i nelagode u donjem dijelu trbuha, bez obzira na dob potrebno je isključiti ginekološki uzrok u cilju pravovremenog postavljanja dijagnoze i započinjanja liječenja.


OM: Što mislite, koliko ženama pomaže (ili odmaže) činjenica da u današnje vrijeme sve potencijalne simptome mogu guglati i na taj način pokušati saznati vlastitu dijagnozu – koliko je to uputno i otežava li to Vaš posao?

Dr. Šimulin: Dostupnost informacija putem interneta s jedne strane je korisna jer omogućava ženama rano prepoznavanje simptoma koji bi mogli ukazivati na prisutnost patoloških ginekoloških zbivanja. S druge strane velika količina različitih informacija često je zbunjujuća i dovodi do krivih zaključaka, panike i straha. Zato je neophodna konzultacija sa ginekologom koji na temelju postojećih simptoma i osobnog iskustva na pravi način usmjerava daljnju obradu i izbjegava nepotrebne dijagnostičke postupke.


OM: Kako žene najbolje mogu brinuti o vlastitom reproduktivnom zdravlju?

Dr. Šimulin: Redoviti odlasci ginekologu, planiranje obitelji, odabir adekvatne kontracepcije, zaštita od spolnoprenosivih bolesti u sklopu održavanja reproduktivnog potencijala zlatni su savjeti za očuvanje kvalitete ženskog zdravlja od puberteta do menopauze.


Zahvaljujemo dr. Ladi Šumilin na odvojenom vremenu i iscrpnim odgovorima te se nadamo da će ove informacije biti od velike koristi našim pratiteljicama.

Comments


bottom of page