top of page

Nepravilno četkanje zubi može dovesti do upale desni, evo kako to izbjeći

Updated: Jul 23, 2021

Četkica gruba za naslage, ali nježna za desni






Zdravi desni trebaju biti ružičaste boje i čvrste neotekle strukture, za razliku od upaljenih koje su uglavnom crvene i otečene. Upaljene i natečene desni često su jedan od ranih simptoma bolesti i problema kada su u pitanju oralne tegobe.




Zašto zapravo dolazi do upale desni?


Najčešći uzrok su bakterije plaka koje se svakodnevno stvaraju na zubima, oko zuba i između njih. Uglavnom se razvijaju kada čestice hrane koje sadržavaju ugljikohidrate, šećeri i škrob, ostanu u ustima.

Ako se bakterije plaka ne uklone četkanjem zuba, one mogu uzrokovati upaljene desni oko zuba. Ta se upala s vremenom može proširiti na čašicu koja drži zub ili dovesti i do ozbiljnijih problema, kao što je paradontoza.

Što je onda rješenje i prevencija od upaljenih desni? Jasno je da je potrebno dobro četkati zube kako između njih i na njima ne bi ostale naslage i bakterije. Problem nastaje kada čekamo zube, a bakterije i naslage svejedno ostaju. Također, još jedan od problema s kojima mnogi vode bitke su četkice koje su grube i oštećuju zubno meso.


Četkica za dubinsko čišćenje



Kako ne bi došlo do navedenih problema potrebno je redovito prati zube, minimalno 2 puta dnevno po 2 minute koliko preporučuju stomatolozi. Ručna ili obična četkica zahtijeva i primjenu odgovarajuće tehnike pranja kružnim pokretima. Većina korisnika običnih četkica nažalost ne père zube na pravilan način te često izostaju rezultati, a među zubni prostor ostaje neočišćen te time izvor bakterija. Danas na tržištu postoje naprednija rješenja za pranje zubi koja ne zahtijevaju posebnu tehniku pranja i vrlo su jednostavna za korištenje. Jedno od takvih naprednih rješenja je i Philips Sonicare, sonična električna četkica za zube, sve češći odabir onih koji žele besprijekornu čistoću zubi i desni. Zahvaljujući soničnim vibracijama koje stvaraju i usmjeravaju mikro mjehuriće duboko između zubi i uzduž linije desni, Philips Sonicare četkice omogućavaju učinkovitije uklanjanje zubnih naslaga u usporedbi s običnim četkicama za zube. Briga o zubima nikad nije bila jednostavnija. Philips Sonicare u samo dvije minute, nježno, ali dubinski čisti i najosjetljivije zube.



Kako ne bi došlo do navedenih problema potrebno je redovito prati zube, minimanlno 2 puta dnevno po 2 minute koliko preporučuju stomatolozi. Ručna ili obična čektica zahtijeva i primjenu odgovarajuće tehnike pranja kružnim pokretima. Većina korisnika običnih čektica nažalost ne père zube na pravilan način te često izostaju rezultati, a međuzubni prostor ostaje neočišćen te time izvor bakterija. Danas na tržištu postoje naprednija riješenja za pranje zubi koja ne zahtijevaju posebnu tehniku pranja i vrlo su jednostavna za korištenje. Jedno od takvih naprednih riješenja je i Philips Sonicare, sonična električna četkica za zube, sve češći odabir onih koji žele besprijekornu čištoću zubi i desni.


Sonicare četkice grube su prema naslagama, ali izrazito nježne prema desnima. Tako je primjerice glava četkice C3 Premium Plaque Control dizajnirana za najdublje čišćenje zubi. Uklanja do 10 puta više naslaga. To omogućuje njezin inovativni dizajn koji ima meka i fleksibilna vlakna napravljena za zakretanje po konturama zubi, osiguravajući četiri puta veći kontakt s površinom i do deset puta više uklanjanja naslaga s teško dostupnih mjesta.



bottom of page