top of page

Matična mliječ – prirodan izbor za bolji imunitet

Mnoštvo je starih zapisa koji su hvalili proizvode iz pčelinje košnice. Pčele proizvode med, pelud, propolis i matičnu mliječ. S obzirom na bogat sastav i pozitivno djelovanje na čovjekovo zdravlje, ne čudi da je matična mliječ tisućama godina slovila kao vrlo moćno sredstvo za jačanje imuniteta i zaštitu od mnogih bolesti.

No kako što duže očuvati sve hranjive sastojke? Moderne metode omogućile su skladištenje mliječi, pa danas matičnu mliječ možemo dobiti u obliku ampula, kapsula ili praha. Provjerite što matična mliječ sadrži i u kojim bolestima pomaže.Matična mliječ kao riznica hranjivih sastojaka


Matična mliječ je prirodna neprozirna, gusta tvar koja se stvara u pčelinjim žlijezdama slinovnicama, a luče je medonosne pčele. Namijenjena je prehrani ličinki i matice koja je zahvaljujući mliječi sposobna položiti oko 2500 jajašca u samo 24 sata.

Sastav matične mliječi je zaista zapanjujući. Naime, matična mliječ sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka među kojima su:

 • Voda (57-70 %)

 • Masti (8%) i šećeri (do 15 %)

 • 18 vrsta aminokiselina

 • Vitamini poput vitamina A, B, C, D i E

 • Minerali kao što su natrij, magnezij, kalij, kalcij, bakar i željezo

 • Brojni enzimi

Sastav matične mliječi varira ovisno o godišnjem dobu, uvjetima u kojima se čuva te fiziološkom stanju samih pčela. Upravo bogatstvo proteina čini ju omiljenim i među sportašima.
Kako djeluje matična mliječ na ljudski organizam?


Jedna od najvažnijih blagodati matične mliječi je njeno jačanje imunološkog sustava. Ona poboljšava snagu i izdržljivost pa je odlična pomoć kod psiho-fizičkog umora i iscrpljenosti.

Povećanje koncentracije i pamćenja je još jedno djelovanje koje pokazuje kod studenata i svih koji su izloženi psihičkim naporima. Tako matična mliječ pojačava mentalnu snagu i djeluje na poboljšanje mentalnih performansi. Raznim studijama zabilježeno je djelovanje matične mliječi na poboljšanje zdravlja cjelokupnog organizma te zaštitu od mnogih bolesti i infekcija.


Kod kojih bolesti matična mliječ pomaže?


Matičnu mliječ mnogi su uvrstili na listu prirodnih stimulatora imuniteta. Njome su se godinama ljudi štitili od gripe i prehlade te dugih virusnih bolesti.

No matična mliječ je svoje ljekovito djelovanje pokazala i kod oboljenja srca i krvnih žila. Dokazano smanjuje nivo triglicerida i kolesterola i visoki krvni tlak pa se toplo preporučuje starijim osobama koje imaju bolesti ili tek rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osobe u zrelijim godinama matičnom mliječu ublažit će i klimakterične tegobe te bolesti starenja u koje spadaju smanjen nivo energije, zaboravljivost i lošu koncentraciju. Vrlo je hvaljena pomoć kod depresije, nesanice i nervoze.

Matična mliječ je prirodni lijek koji pomaže očuvati zdravlje žena ali i muškaraca. Sprječava tumore, pomaže kod neplodnosti i impotencije te regulira menstruaciju.

Matična mliječ štiti od djelovanja slobodnih radikala, sprječavajući tako starenje organizma, te čuva energiju i vitalnost.Kako matična mliječi djeluje na zdravlje djece?


Djeca rado uzimaju matičnu mliječ upravo zbog prisustva mnoštva hranjivih sastojaka. Obično ju uzimaju za vrijeme školskih dana, kao zaštitu od gripe i prehlade. Matična mliječ djeci pomaže pri učenju povećavajući energiju, pamćenje i koncentraciju.

Pokazalo se njeno pozitivno djelovanje kod bolesti dišnog sustava djece, poremećaja prehrane kao što je slab apetit te bolesti centralnog živčanog sustava. Dječji imunitet je znatno slabiji od imuniteta odraslih pa time i podložniji raznim bolestima. Iz tog razloga matična mliječ je korisna pomoć koja jača imunitet, djeluje protuupalno, protiv virusa i bakterija.


Kako matična mliječ djeluje na imunitet?


Ako se želite zaštiti od epidemije gripe i prehlade onda je matična mliječ nepogrješiv izbor. Ona je bogata hranjivim sastojcima koji pridonose jačanju imunološkog sustava.

Matičnu mliječ preporučujemo i kod čestih infekcija te kroničnih bolesti. Odlična je pomoć kod čestih virusnih infekcija poput herpesa.

U novije vrijeme pridaje se značaj upotrebi matične mliječ kao sredstvu za oporavak nakon kemoterapije kod onkoloških oboljenja. Naime, matična mliječ sprječava rast tumora ali i pomaže bržem oporavku organizma.


Koji su najčešći oblici matične mliječi?


Vjerojatno ste već pročitali na nekom proizvodu matične mliječi izraz liofilizirana? Što znači liofilizirana matična mliječ?

Kako bi se što duže sačuvala njena ljekovita svojstva i hranjivi sastojci provodi se postupak liofilizacije. To je postupak u kojem se matična mliječ smrzava i onda pretvara u prah. Smrzavanjem na -60 C odstranjuje se voda i ostaje suha tvar.

Matičnu mliječ tako možete naći u prahu, pastilama, kapsulama ili u obliku ampula (tekućini).


Kako se i kad uzima matična mliječ?


Matična mliječ se preporučuje uzimati natašte, ujutro. Možete ju uzeti pola sata prije jela ali i dva sata nakon konzumiranja hrane. Želite li samo zaštititi organizam i ojačati imunitet onda je njena dnevna doza 500-1000 mg, a kao pomoć pri liječenju bolesti i do 2000 mg dnevno.

Prilikom konzumiranja matične mliječi ne smije se koristiti metalni pribor. Matična mliječ je vrlo osjetljiva i brzo gubi svoja hranjiva svojstva. Treba ju čuvati na suhom i hladnom mjestu, zaštićenom od svjetlosti.

Uzimanje matične mliječi preporučuje se redovito jedan do dva mjeseca.
Zanimljivosti o pčelama


Pčele su veoma marljive i izuzetno korisne jedinke i ne prestaju oduševljavati i stručnjake i širu javnost.

Pčele su uistinu fascinantne, a jeste li znali da:

 • matičnu mliječ konzumira samo jedna odrasla pčela u koloniji, matica. Ostale pčele se hrane propolisom i peludom, a samo matica matičnom mliječu zbog čega joj je i životni vijek 20 puta duži,

 • matica u ljetnim mjesecima polaže i do 2500 jaja,

 • 3 % sastava matične mliječi još uvijek nije poznato,

 • medonosne pčele komuniciraju plesom,

 • prosječna pčela tijekom jednog leta posjeti i do 100 cvjetova,

 • pčela u prosjeku proizvede 1,5 žlicu meda,

 • medonosne pčele znaju da je planeta okrugla i mogu računati kako bi se orijentirale,

 • valjanost matične mliječi mogu provjeriti pčele: ako je spreme, mliječ je u redu, ako je izbace van, pokvarena je.Sadržaj donosimo u suradnji s Ljekarne Prima farmacija

Comments


bottom of page