top of page

Kako se tjestenina pripremala kroz povijest i odakle potječe

Tjestenina koja dolazi u zdravoj varijanti



Najstarija zabilježena uporaba tjestenine potječe iz Kine, gdje se još i danas široko koristi. Dok je u Europu došla nešto kasnije. Tjestenina je bila poznata i starim Grcima i Rimljanima. Specifičan tip tjestenine 'laganon' koji sliči današnjim lazanjama, uvelike se koristio kod Grka. Zanimljivo je da tjesteninu nisu kuhali na način na koji se danas pripremaju lazanje, već su je pekli na vrućem kamenju ili u pećima što više liči na današnju pizzu.


Arapski utjecaj



Iako mnogi dokazi upućuju da je Marko Polo donio tjesteninu u Italiju sa svojih azijskih putovanja 1292. godine, postoji i drugo mišljenje. Prvi zapisi o kuhanim rezancima postoje u Jeruzalemskom Talmudu, napisanom na aramejskom jeziku u 5. stoljeću poslije Krista. Češće se tjestenina spominjala tijekom arapskog osvajanja Sicilije. Arapski zapis iz tog vremena kaže da se proizvod baziran na brašnu u obliku žice, proizvodio u Palermu, tada arapskoj koloni.

Drevne sicilijanske lazanje, koje se još uvijek jedu na Siciliji, uključuju grožđice i začine koje su donijeli arapskih osvajači. To je još jedan znak da su Arapi uveli tjesteninu u današnju Italiju.


Zdrava tjestenina


Tjestenina je rasprostranjena i vrlo zastupljena namirnica u svakodnevnoj prehrani, ali kako s tjesteninom postići zdrav i uravnotežen obrok s idealnim omjerom proteina, vlakana i ugljikohidrata? Tajna se krije u pravom odabiru, a vrijedne ruke iz tvornice Matičnjak, znaju kako tjestenini dodati prave sastojke kako bi bila apsolutna kraljica svakog okupljanja.



Matičnjak proteinska tjestenina

Tjestenine imena Matičnjak imaju visok udio sjemenki – čak do 20%. Izrađene su bez jaja, aditiva i umjetnih aroma, a pripremajući takvu tjesteninu, dobivate potpuno zdrav obrok. Ono što je posebno interesantno je činjenica da se ova tjestenina kuha svega 3 minute, a s time je i brzina kuhanja svedena na minimum.


Tjestenina s brašnom sezama, tjestenina s chia sjemenkama, tjestenina s konopljom, tjestenina sa sjemenkama buče, samo se neke od delicija u kojima možete uživati i stvarati nove recepte.

bottom of page