top of page

Beta glukan

Zašto je beta glukan najbolji za jačanje imuniteta?

Beta glukan već je neko vrijeme među najtraženijim proizvodima za jačanje imuniteta. Njegova upotreba je pojačana u zimskom razdoblju kada se uzima kao zaštita od infekcija, gripe i prehlade. Mnoštvo proizvođača ponudilo je svoj proizvod s beta glukanom, sam ili u kombinaciji s vitaminima i mineralima radi boljeg djelovanja.

Ipak, nisu svi proizvodi isti. U nastavku saznajte na što je važno obratiti pažnju prilikom odabira proizvoda s beta glukanom i kako on djeluje na jačanje imuniteta.




Što je beta glukan?

Beta glukan je, prema istraživanjima, najsigurniji i jedan od najjačih stimulatora imuniteta. Izolira se iz gljiva ili kvasca, a kvalitetnijim se smatra beta glukan izoliran iz kvasca.

U prirodi se nalazi u žitaricama (ječmu i zobi), zatim u gljivama (reishi, shiitake i maitake), te u nekim algama.

Beta glukan je polisaharid čiji su lanci glukoze vezani 1,3 i 1,6 – vezom i ti se oblici beta glukana smatraju najkvalitetnijim. To je obavezno naznačeno na svakom proizvodu koji sadrži beta glukan.

Mnoge znanstvene studije su potvrdile njegovu djelotvornost na imunološki sustav ali i na druga područja primjene.



Kako beta glukan djeluje na jačanje imuniteta?

Beta glukan doprinosi jačanju imunološke funkcije organizma, odnosno stimulira imunološke stanice koje sudjeluju u obrani organizma i jačaju ga. Osim toga te imunološke stanice imaju dalje sposobnost prepoznavanja i uništavanja patogena koji dovode do raznih bolesti i infekcija.

Beta glukan osim imunostimulirajućih svojstava posjeduje snažna antitumorska, antibakterijska i protuvirusna svojstva jer potiče stvaranje koštane srži i aktivira makrofage – stanice koje “jedu” strane čestice u organizmu.

Svoju popularnost za jačanje imuniteta stekao je u primjeni kod djece. Mnogi proizvodi za jačanje dječjeg imuniteta sadrže upravo beta glukan.

Poticanje procesa obnove oštećenog tkiva također je jedna od bitnih funkcija zbog kojih se beta glukan koristi kod infekcija oštećenih tkiva i rana.


Kada se beta glukan preporučuje?

Proizvode koje sadrže beta glukan preporučujemo kod sljedećih stanja:

  • Infekcija dišnog sustava

  • Infekcija gljivicama, bakterijama i virusima

  • Kao dopunska terapija kod tumorskih oboljenja

  • Kod rana koje sporo zacjeljuju

  • Alergija i kožnih oboljenja

Koji beta glukan odabrati?

Prilikom odabira proizvoda koji sadrži beta glukan potrebno je obratiti pažnju na njegovu čistoću. Čistoća proizvoda se odnosi na razinu drugih tvari na stijenkama kvasca ili gljive koje bi mogle oslabiti njegov učinak. Tu čistoću potvrđuje veličina čestica, a proizvodi koji su označeni s 1,3 i 1,6 ubrajaju se među najčišće na tržištu.

Preporučujemo beta glukan izoliran iz stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) za kojeg se smatra da ima veću djelotvornost u odnosu na beta glukan iz drugih izvora.


Kako se uzima beta glukan?


Doziranje beta glukana je 20 miligrama po kilogramu tjelesne mase. Najbolje vrijeme za konzumiranje beta glukana je ujutro, natašte, otprilike pola sata prije jela.

Uzimanjem natašte izbjegava se ometanje apsorpcije beta glukana i time se poveća učinkovitost. Konzumiranje veće količine beta glukana od propisane neće povećati njegovu učinkovitost stoga je najbolje pratiti upute na pakiranju.




Ostali pozitivni utjecaji beta glukana

Beta glukan povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila i kod dijabetesa, a njegova primjena je

preporučljiva i kod rana koje teško zacjeljuju.

Budući da beta glukan jača imunitet, dokazano je i njegovo djelovanje kod alergijskih stanja te kožnih oboljenja poput atopijskog dermatitisa.

Beta glukan olakšava i borbu s onkološkim oboljenjima gdje se koristi kao dopunska terapija. Zahvaljujući njegovom antitumorskom djelovanju često se koristi kod raznih oblika raka.


Sadržaj donosimo u suradnji s Ljekarne Prima farmacija

bottom of page