top of page

Jedini hrvatski proizvođač u mesnoj industriji s certifikatom „Antibiotic free“

Zdravlje i dobrobit temeljne su vrijednosti na koje se u PP Pipo Čakovec oslanjaju u ostvarivanju njihove osnovne djelatnosti, a to je proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina. Stoga i veliku pozornost posvećuju stalnom usavršavanju na području održivog razvoja. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski peradar / proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100 % bez antibiotika). Na policama u trgovinama se meso iz uzgoja bez uporabe antibiotika može pronaći pod linijom Međimursko pile.


Certifikat "Bez antibiotika", koji je Pipo Čakovcu dodijelila certifikacijska kuća DNV Adriatica nakon temeljitog pregleda cjelokupne vertikalno integrirane proizvodnje, jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa (kao ni hormone ili sirovine životinjskog podrijetla).

Priznati agrarni ekonomisti naglašavaju da su podaci o uporabi antibiotika u stočarstvu dobar pokazatelj tehnologije i dobrobiti životinja. Što je lošija uzgojna praksa, veća je primjena antibiotika. Pokazalo se da zemlje koje imaju masovni uzgoj, pripadaju onim klasama u kojima je upotreba antibiotika znatno veća, a konzumacija takve hrane doprinosi vrlo ozbiljnoj prijetnji povećane rezistencije na antibiotike. Rezistencija na antibiotike je globalno pitanje.


Važan aspekt je i kvaliteta ishrane životinja - hrane za životinje, koja povoljno utječe na sastav mesa i proizvoda.Na kvalitetu mesa i proizvoda značajno utječe prehrana životinja, tj kvalitetna krmna smjesa. Pipo Čakovec svim svojim uzgajivačima isporučuje krmne mješavine koje ne sadrže životinjske bjelančevine i umjetne dodatke. Hrana za životinje potpuno je prirodan proizvod koji se sastoji od različitih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, dodaju masti kao izvor energije i mineralno-vitaminske smjese, pa ovaj potpuni sastav podržava životinje za uspješan rast i dobrobit životinja.

Hrvati zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EUEurobarometar je u 2019. godine u 28 zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku, proveo istraživanje „Sigurnost hrane u EU“, koje je pokazalo da su Hrvati zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EU! Pri kupnji hrane najvažnija im je sigurnost hrane (69 % ju navodi kao jedan od 3 najvažnija čimbenika prilikom kupnje), zatim cijena (63 %) i porijeklo (58 %). Okus i sadržaj hranjivih tvari nešto su manje važni, a, kao i ostatak stanovnika EU, najviše strahujemo od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovana bakterijama, ali i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani.

Comments


bottom of page